Skyttegravskomplexet vid Rosendal å Kungl. Djurgården 1915.

Det så kallade skyttegravskomplexet på Kungl. Djurgården i Stockholm invigdes på ett fält (Ståthållarängen) sydöst om nuvarande Rosendals trädgård den 4 november 1915. Skyttegravsutställningen höll öppet dagligen kl. 13–20, med musik kl. 13.30–15.30. Inträdesavgiften på 50 öre gick till Kronprinsessans Centralråd för landstormens beklädnad och utrustning (se sid 211 i min bok Historien om västfronten: I spåren av första världskriget).


Ovan: Landstormssoldater i skyttegravarna på Kungl. Djurgården i Stockholm. 
Bild från Stockholms Stadsmuseum. 


Se journalfilm från Svenska Bio år 1915: "Skyttegravar i Stockholm beses av de kungliga".



Med ett enkelt digitalt kartöverlägg (ovan och nedan) kan man lätt hitta i terrängen närmast exakt var skyttegravarna löpte på fältet sydöst om Rosendals trädgård. Om soldaterna då var som soldater var när jag gjorde värnplikten bör vi nog räkna med att de fylldes igen utan närmare föregående städning, vilket innebär att en enkel arkeologisk utgrävning skulle kunna resultera i en hel del fynd. Tank om Kungl. Djurgårdens förvaltning skulle låta sig övertalas till ett sådant projekt!


Under hösten 1915 visades skyttegravar även exempelvis på Levgrenska ängen (Nya Ullevi) i Göteborg, i Norrköpings idrottspark och på Baltiska utställningens f.d. nöjesfält (nuvarande Pildammsparken) i Malmö.


Ovan och nedan ett vykort med bild från ett underjordiskt skyddsrum ("Tropprummet"), med stämpeln "Skyttegravarna i Stockholm", eftertraktat bland filatelister. Tack Matthias Hapke!


Nedan en samtida skiss av skyttegravarna om grävdes i dåvarande utställningslätet i Malmö, nuvarande Pildammsparken.